De jury van de Automotive Innovation Award (AIA) heeft 43 inzendingen ontvangen: een recordaantal. Stuk voor stuk Nederlandse innovaties die mobiliteit slimmer, schoner, efficiënter, toegankelijker, betaalbaarder en/of veiliger maken. Alle inzenders willen in aanmerking komen voor de felbegeerde awards, die eens in de twee jaar worden uitgereikt. Deze verkiezing wordt dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd door de Stichting Automotive Innovation Award, waarin ANWB, BOVAG, LeasePlan, RAI Vereniging, RAI Automotive Industry NL en Roland Berger samenwerken. De stichting heeft als doel om de enorme innovatiekracht van deze sector in Nederland in de schijnwerpers te zetten.

“We zien een enorme diversiteit in de inzendingen”, zegt juryvoorzitter Jan Peter Balkenende. “Er zitten bekende, internationaal opererende bedrijven tussen, maar ook kleine start-ups en studententeams. De inzendingen variëren van technisch zeer geavanceerde innovaties tot superslimme, praktische ideeën. Opvallend is het grote aantal innovaties dat inspeelt op de netwerkcongestie en de laadproblematiek. Verder speelt ook AI inmiddels een belangrijke rol in de automotive sector. De inzendingen laten zien dat Nederland echt met de wereldtop meedoet, als het gaat om innovaties in de automotive sector.” Alle inzendingen staan met een korte omschrijving op de website van de AIA.

Vijf awards
De ingezonden innovaties dingen mee in de categorieën duurzaamheid, veiligheid en bereikbaarheid. In elke categorie is een award te winnen. Daarnaast is er een vierde award en dat is de hoofdprijs.  Die gaat naar de meest baanbrekende innovatie, de innovatie die op alle gebieden goed scoort. Nieuw is ook de Student Award, bedoeld om studententeams met veelbelovende innovaties een podium te geven.

Onafhankelijke jury
Het is nu de beurt aan de onafhankelijke jury om alle 43 inzendingen te beoordelen op innovatiekracht, impact en implementatie. Voor de awards nomineert de jury maximaal vijf innovaties per categorie voor de volgende ronde. De genomineerden ontvangen vervolgens een uitnodiging om hun innovatie op 7 december aan de jury te presenteren. Drie van de vijf genomineerden gaan door naar de finale op 5 februari 2024. Op die dag maakt de jury tijdens het exclusieve ‘Automotive Innovatiediner’ de winnaars van de Automotive Innovation Awards 2024 bekend.