Venyard zelfdemontage is een innovatief en duurzaam autodemontageconcept, waarbij originele, gebruikte onderdelen zelf gedemonteerd en aangeschaft kunnen worden tegen vaste, lage prijzen. Van der Ven Autorecycling uit Roosendaal ontwikkelde hiervoor zelf de software.

Op een groot, goed verlicht en verhard terrein staan 1.250 sloopauto’s opgesteld, meest ouder dan 14 jaar. Voor dergelijke auto’s loont het namelijk niet om alle onderdelen op voorraad te hebben. Na een digitale check-in ontvangen klanten een interactieve voorraadkaart, die hen de weg wijst naar een auto waaruit ze vervolgens zelf de benodigde onderdelen demonteren. In principe gebruiken ze daarvoor hun eigen gereedschap, maar huren kan ook. Alle onderdelen worden verkocht tegen een vaste, lage prijs. Een koplamp kost bijvoorbeeld ongeacht het type, model of merk altijd € 28,-.

Het proces wordt volledig ondersteund door zelf ontwikkelde software, die zorgt voor actuele rapportages en overzichten van beschikbare onderdelen. Klanten kunnen via e-mailalerts te weten komen wanneer een auto met het gezochte onderdeel gearriveerd is. Dat helpt om de marketingkosten laag te houden. Met dit concept blijven gebruikte, originele auto-onderdelen van oudere bouwjaren toegankelijk voor een scherpe prijs. En dat past naadloos in de duurzaamheidsgedachte.