De finalisten van de Automotive Innovation Awards 2021 zijn bekend. Zes automotive innovaties strijden om de hoogste waardering in de categorieën Technology en Services van de tweejaarlijkse verkiezing. Nog voordat de winnaar bekend is, is al duidelijk dat deze finalisten de nodige kennis en kunde zullen bijdragen aan de nationale en internationale auto-industrie. De finale van de AIA vindt plaats op 20 september 2021.

De finalisten van de Automotive Innovation Award 2021 zijn bekend. De jury had er een monsterklus aan om uit tien genomineerden zes finalisten te kiezen.  De zes kanshebbers zijn van een zeer hoog niveau en onderstrepen, geheel in lijn met een in een groot landelijk dagblad gepubliceerd artikel over de sleutelpositie van Nederland in de auto-industrie, dat Nederland boordevol innovatiekracht, kennis en toegvoegde waarde zit. Zelfs wanneer de innovaties nog een vaste plek in de markt moeten veroveren.

De finalisten in alfabetische volgorde, verdeeld over de twee categorieën:

Technology (productgerichte innovaties):

 • Ebusco – EBUSCO 3.0
  De EBUSCO 3.0 is een bus volledig van composiet en dus duurzamer, efficiënter en 33% lichter dan een conventionele bus.
 • InkInvent – Rheolight
  Rheolight is een baanbrekende coating waarmee de zichtbaarheid van grote en kleine voertuigen wordt verbeterd en de veiligheid op de weg toeneemt.
 • SafeDrivePod – SafeDrivePod
  SafeDrivePod vergroot de veiligheid op de weg door het gebruik van telefoons automatisch te blokkeren tijdens het rijden.

Services (mobiliteitsoplossingen zoals apps, deelconcepten en data): 

 • ALD Automotive – ALD Move
  ALD Move speelt in op de trend van flexibele mobiliteitsoplossingen. Het innovatieve creditsysteem stimuleert ook de duurzaamheid van de oplossing.
 • PowerD – PowerD
  PowerD biedt slimme laadoplossingen voor elektrische auto’s zodat deze kunnen worden opgeladen op het moment dat elektriciteit duurzaam wordt opgewekt.
 • TomTom – Hazard Warnings
  Voor autonoom rijden combineert Hazard Warnings verschillende databronnen zodat real-time een beeld wordt gevormd van de gevaren op de weg en de bestuurder kan worden gewaarschuwd.

Juryvoorzitter Jan Peter Balkenende:
Nederland is een gidsland in Europa als het gaat om innovatie, zeker in de automotive sector. De kracht van de branche wordt onderstreept door de innovaties die in de finale staan van de Automotive Innovation Award 2021. Het zijn stuk voor stuk sterke inzendingen. Om succesvol te blijven moet je ook in deze onzekere tijden blijven innoveren. Dat begrijpt de industrie. De zes finalisten dragen bij aan het verduurzamen en veiliger maken van mobiliteit. Juist die elementen wogen zwaar bij onze keuze. Wie de winnaars ook worden, ik kijk ernaar uit om ze straks te mogen feliciteren. De toekomst van Nederland en de Automotive sector ziet er dankzij dit soort innovatieve spelers veelbelovend uit.”

Gevestigde en nieuwe namen
De feestelijke awarduitreiking vindt plaats op 20 september in het Louwman Museum in Den Haag. Daar worden de winnaars bekendgemaakt die straks een plek krijgen in de eregallerij samen met prachtige winnaars van de eerdere edities van de AIA. Zo wisten Moby Park (2015), TomTom, NXP en Dutch Green Carbon (2017) en Punch Powertrain, Monotch en Lightyear (alle 2019) hun respectievelijke categorieën te winnen.

Initiatiefnemers van de Automotive Innovation Award zijn ANWB, BOVAG, LeasePlan, RAI Automotive Industry NL, RAI Vereniging en Roland Berger