De automotive industrie is volop in transitie: talloze nieuwe initiatieven en diensten op het gebied van mobiliteit volgen elkaar razendsnel op. Nederland begeeft zich al enkele jaren in de wereldwijde top als bakermat van nieuwe technologieën en flexibele regelgeving. In de afgelopen maanden heeft het echter de concurrentie uit Azië voor zich moeten dulden. Dit blijkt uit Roland Berger’s Automotive Disruption Radar, een rapport dat de concurrentiepositie van de 13 belangrijkste automotive markten verkent.
In Nederland kennen we een fijnmazig netwerk aan elektrische oplaadpunten, zetten we vooruitstrevende stappen in regulering rondom autonome voertuigen , en ook over de interesse vanuit investeerders voor nieuwe toepassingen op het gebied van mobiliteit en kunstmatige intelligentie (AI) valt er niet te klagen. Al enkele jaren kunnen we ons daarom meten in de wereldwijde top wanneer het aankomt op innovatie en mobiliteit.
Toch wordt Nederland inmiddels voorbijgestreefd door landen als China, Singapore en Zuid-Korea. Deze landen maken veel werk van het faciliteren van autonome testvoertuigen op de openbare weg, en blijken consumenten meer bereidwilligheid te tonen om innovaties als elektrisch rijden, autonome voertuigen en car sharing onderdeel van het dagelijks leven te maken. Nederlandse consumenten lijken nog niet warm te lopen voor autonome voertuigen: het plezier dat bestuurders ervaren ligt hier hoger dan in andere landen, en ook betaalbaarheid blijft een belangrijke factor.
Dit blijkt uit de laatste versie van de Automotive Disruption Radar, een halfjaarlijkse rapport van Roland Berger waarmee de razendsnelle ontwikkelingen binnen de automotive branche op de voet gevolgd worden. Op basis van 27 indicatoren wordt gemeten hoe goed de 13 belangrijkste automotive markten scoren op het gebied van consumentenvoorkeur, regulering, technologie, infrastructuur en activiteit binnen de automotive sector.
De laatste editie van de Automotive Disruption Radar is hier te downloaden.