De inschrijving voor de derde editie van de Automotive Innovation Award is geopend. Met een persoonlijke videoboodschap daagt juryvoorzitter Jan Peter Balkenende innovatieve partijen in de automotive sector uit om mee te doen. “Talloze Nederlandse bedrijven, organisaties en kennisinstituten werken aan ontwikkelingen die mobiliteit schoner, slimmer en efficiënter maken. Met de AIA brengen we de enorme innovatiekracht van de sector onder de aandacht en belonen we de beste ideeën.”

Nederland speelt al jaren een belangrijke rol in de automotive industrie op onder meer technische productinnovatie, databeheer en -verwerking, duurzaamheid en serviceconcepten. Balkenende: “Om wereldwijd voorop te blijven lopen in een sector die ook voor onze economie heel belangrijk is, moeten we kennis delen, samenwerken en blijven vernieuwen. De Automotive Innovation Award is een goede stimulans. Ik nodig de innovators in de sector uit zich in te schrijven en deze mooie kans op succes en aandacht te pakken.”

Start-ups
De AIA is een tweejaarlijkse verkiezing, die in 2015 voor het eerst plaatsvond. Toen ging de prestigieuze award naar Moby Park. In 2017 wisten TomTom, NXP en Dutch Green Carbon te winnen. Er kan aan de verkiezing worden deelgenomen in drie categorieën: Services, Technology en Challenging Concepts. De eerste categorie is bedoeld voor innovatieve diensten gericht op (oplossingen voor) de consument en de tweede is voor technische productinnovaties. De laatste categorie is voor ideeën die nog in de ontwikkelfase zitten, een categorie die vooral interessant is voor start-ups, scholen en universiteiten.

Inschrijven
Inschrijven kan tot 1 oktober 2018 via www.automotiveinnovationaward.nl. Een onafhankelijke jury, onder leiding van Jan Peter Balkenende, beoordeelt de inzendingen op innovatiekracht, relevantie en toepasbaarheid. Uit de genomineerden worden negen finalisten gekozen. De ontknoping vindt plaats op 11 februari 2019 in het Louwman Museum in Den Haag.

De Automotive Innovation Award is een initiatief van ANWB, AutomotiveNL, BOVAG, LeasePlan, RAI Vereniging en Roland Berger.