De ‘slimme’ bandenspanningsmeter op de N279 (traject Asten-Veghel) signaleert met sensoren in het wegdek afwijkingen in de bandenspanning van vrachtwagens. Sinds september 2020 kunnen chauffeurs via de Truckmeister-app een melding over de afwijking in-truck ontvangen. Een te lage bandenspanning is vaak de oorzaak van pechgevallen met vrachtwagens. Door chauffeurs te waarschuwen, neemt de bewustwording toe. Dat heeft een positief effect op het voorkomen van klapbanden en lekke banden, waardoor de verkeersveiligheid en de doorstroming van het verkeer verbeteren. Bovendien zorgt de juiste bandenspanning voor minder CO2-uitstoot en minder brandstofverbruik.

Per dag passeren gemiddeld 15 vrachtwagens met een gevaarlijk afwijkende bandenspanning het meetpunt, dat samen met Heijmans is aangelegd. Een informatiedisplay waarschuwt chauffeurs met vrachtwagens ter plaatse en meer uitgebreide informatie is te vinden in de Truckmeister-app. Via deze app zien chauffeurs om welke band het gaat. Het bedrijf maakt, net als slimme verkeerslichten, gebruik van de bestaande talking traffic technologie. Hierdoor is het mogelijk om ook andere meetsystemen, voor bijvoorbeeld het gewicht en de hoogte van een vrachtwagen te koppelen. In de toekomst wil het bedrijf chauffeurs al vóór de laatste afrit voor een viaduct of tunnel informeren als hun vrachtwagen daar niet geschikt voor is, zodat ze tijdig een andere route kunnen kiezen. Maar eerst wordt de informatiedienst rondom de bandenspanningsmeter uitgebreid. Be-Mobile ontwikkelt momenteel een interface om deze informatie realtime beschikbaar te maken voor bijvoorbeeld planners en wagenparkbeheerders.

Kortom, de bandenspanningsmeter biedt voordelen voor ondernemer, chauffeur, weggebruikers én het milieu. De N279 is de eerste provinciale weg met een slimme bandenspanningsmeter. Er volgen meer locaties in Zuid-Nederland.