Koopman Logistics Group ontwikkelde voor autofabrikanten, importeurs, dealers, leasemaatschappijen, verhuurmaatschappijen en andere grote fleetowners de VIN-ledger op basis van blockchain-technologie: transacties die met voertuigen plaatsvinden worden centraal en fraude-proof vastgelegd in een grootboek/register, waarbij de VIN (Voertuig Identificatie Nummer) de basis vormt. Alle partijen die een rol spelen in de levenscyclus van een voertuig delen deze informatie zónder zeggenschap daarover uit handen te geven.
De gelijkwaardige basis waarop partijen deze informatie delen, maakt de VIN-ledger innovatief. Eerdere initiatieven waren nooit succesvol vanwege de angst om concurrentiegevoelige bedrijfstransacties te delen met een derde centrale partij. De blockchain-technologie maakt een derde partij overbodig. Bovendien garandeert deze technologie betrouwbare informatie.

De VIN-ledger zorgt voor transparantie, stimuleert samenwerking en zorgt voor efficiëncy in de totale logistieke keten van fabriek tot eindgebruiker. Ook gaat de VIN-ledger fraude tegen en helpt de economische schade als gevolg van kilometerfraude (in Europa tussen de 5,6 en 9,6 miljard euro*) terug te dringen.
De VIN-ledger is ontwikkeld in nauwe samenwerking met het Client Innovation Centre van IBM Nederland, koploper op het gebied van Hyperledger blockchain. De oplossing is dit jaar in de praktijk beproefd met een grote importeur/dealerorganisatie en een autofabrikant. Op dit moment vinden gesprekken plaats met diverse automotive partijen om deze dienst verder te ontwikkelen en als onafhankelijk Europees platform in de markt te zetten.

* Bron: onderzoek CRM used car management, nov 2017.