SD-Insights levert een digitale rijtraining om professionele chauffeurs te ondersteunen in (het verbeteren van) veilig rijgedrag. Er wordt gebruik gemaakt (beeld)sensortechnologie uit autonome voertuigen en een slimme gedragsaanpak. SD-Insights verzamelt alle data van de beeldsensor en combineert dat met data van de CANbus en zelf ontwikkelde algoritmen om specifiek rijgedrag te detecteren. Denk aan slingeren, afstand houden en knipperlichtgebruik bij rijstrookwissels. Chauffeurs krijgen individueel feedback, terwijl de teammanager de informatie op groepsniveau en anonieme basis ontvangt.

Door het – deels geautomatiseerde – persoonlijke contact kan SD-Insights het rijgedrag tot wel 40% te verbeteren. Ook geven de data inzicht in de omstandigheden die zorgen voor een mindere rijprestatie, bijvoorbeeld werkstress of slechte planning. SD-Insights wil bestaande, niet effectieve ‘code95’ trainingen vervangen. Tevens is het streven langer rijden als het moet en kan, korter als het onveilig is. Daarmee sluit SD-Insights aan bij de ontwikkeling van de (businesscase achter) truckplatooning.

Deze aanpak levert werkgevers duurzaam inzetbare medewerkers en daarmee continuïteit op. Bovendien zorgt het voor een verlaging van mobiliteitskosten door lager brandstofverbruik, goedkopere premie en minder slijtage en uitval. Ook blijkt uit de verzamelde data of de infrastructuur geschikt is voor autonome voertuigen en geeft het inzicht in bijna ongevalssituaties. Kortom, slim gebruik maken van de technologie uit de voertuigen van straks om nu de verkeersveiligheid te verbeteren.