Autodrijden geeft senioren een gevoel van vrijheid, onafhankelijkheid en flexibiliteit. Maar oudere bestuurders lopen wel grotere risico’s achter het stuur, vanwege hogere kwetsbaarheid en het achteruitgaan van lichamelijke functies. Daarom heeft seniorenorganisatie KBO-PCOB in internationaal verband een aantal services ontwikkeld die oudere bestuurders helpen zo plezierig en veilig mogelijk te blijven autorijden, waaronder de MyRoad navigatieapp.

Omdat senioren hun rijgedrag aanpassen door langzamer te rijden en drukke situaties te vermijden, is samen met senioren MyRoad navigatieapp ontwikkeld. Deze app begeleidt de bestuurder naar alle bestemmingen op de meest comfortabele manier. De gebruiker aangeven in welke situaties hij of zij zich comfortabel voelt en welke situaties toch liever vermeden worden. Deze situaties kunnen bijvoorbeeld snelwegen, onverlichte straten en onoverzichtelijke kruispunten zijn. Dankzij het geavanceerde algoritme wordt aan de voorgestelde route niet meer dan 25% aan de geschatte aankomsttijd toegevoegd, tot een maximum van 30 minuten. MyRoad biedt altijd gepersonaliseerde routes en tips die zorgen voor een plezierigere en stressvrije rit.

Het gebruik van MyRoad kan grote maatschappelijke voordelen opleveren. Niet alleen worden senioren ondersteund om langer mobiel te blijven, ook kan worden bijgedragen aan een verminderde uitstoot. Bovendien kunnen de geanonimiseerde gegevens die voortvloeien uit het gebruik van CARA-producten een bijdrage leveren aan nieuwe beleidsmaatregelen.

Kortom, de MyRoad-app kan:

  • de mobiliteit van senioren vergroten en hen in staat stellen langer zelfstandig te blijven;
  • stressvolle en problematische plekken in de infrastructuur identificeren;
  • de uitstoot van auto’s verminderen.