De finalisten van de toonaangevende Automotive Innovation Awards 2019 zijn bekend. In totaal strijden negen innovaties om de hoogste waardering in de categorieën Technology, Services en Challenging Concepts. Met de bekendmaking van de finalisten gaat de Automotive Innovation Award 2019 de spannende laatste fase in.De finale vindt plaats op 11 februari 2019.
Met de keuze uit vijf topinnovaties in drie categorieën stond de onafhankelijke vakjury1onder leiding van juryvoorzitter
Jan Peter Balkenende voor een lastige taak. De juryvoorzitter: “Nederland loopt voorop als het gaat om innovatie. In een eerder stadium bewezen de vijftien halve finalisten dat al, nu met de finale in zicht wordt dat nog verder onderstreept. Het zijn stuk voor stuk innovaties die belangrijk zijn voor de verduurzaming van de mobiliteit. Ik kijk er naar uit om straks de winnaars te mogen feliciteren. Wie het ook worden, de toekomst van Nederland en de Automotive sector ziet er dankzij deze spelers veelbelovend uit.”
De negen finalisten, per categorie en op alfabetische volgorde zijn:
Technology (productgerichte innovaties):
- Bosal – EGHRS
- Punch Powertrain – DT2
- Tribus – Tribus Movitas
Services (mobiliteitsoplossingen zoals apps, deelconcepten en data):
- Crossyn – Advanced Analytics Platform
- Koopman Logistics – VIN Ledger
- Monotch – Traffic Live Exchange (TLEX)
Challenging Concepts (ideeën in de ontwikkelfase):
- Forze Hydrogen – Forze Hydrogen Electric Racing
- Lightyear – Lightyear One
- RDW – Voertuigrijbewijs
De jury over de finalisten in de categorie Technology
Het uitlaatgasenergieterugwinsysteem van Bosal(EGHRS) en het hybride transmissiesysteem van Punch Powertrain(DT2), zijn veelbelovende technische innovaties met een groot potentieel om een significante bijdrage te leveren aan brandstof- en energiereductie. De volledig modulaire elektrische ov-bus van Tribus (Tribus Movitas) speelt in op ontwikkelingen in de ov-markt door verschillende kleinere innovaties te combineren tot een nieuw concept. Voor TomTom (AutoStream), een streamingdienst van High-Definition routekaarten voor zelfrijdende auto’s, en Donkervoort (EX-CORE), een gepatenteerde koolstofvezel-technologie voor het sneller produceren van lichtere en sterkere auto-onderdelen, eindigde de strijd om de Automotive Innovation Award in de halve finale.
De jury over de finalisten in de categorie Services
Het onafhankelijke platform van Crossyn(Advanced Analytics Platform) verbindt berijders en serviceproviders en beïnvloedt op positieve wijze het gedrag van consumenten. Koopman Logistics(VIN Ledger) gebruikt blockchaintechnologie op VIN-niveau voor efficiëntere logistieke processen in de automotive sector. Het platform van Monotch(TLEX) zorgt voor betere doorstroming van het verkeer, veiligere verkeerssituaties en goedkopere verkeersinfrastructuur.Niet tot de finale doorgedrongen zijn Felyx (Felyx), een platformapplicatie voor het gebruiken en delen van elektrische scooters in stedelijke gebieden, en YOR24 (YOR24), dat medewerkers en werkgevers op één plek inzicht geeft in het gebruik van mobiliteitsmiddelen en mobiliteitsleveranciers.
De jury over de finalisten in de categorie Challenging Concepts
De waterstofauto van Forze Hydrogen(Forze Hydrogen Electric Racing), van de TU Delft, zoekt de grenzen op van rijden op waterstof en draagt waardevol bij aan de ontwikkeling van deze technologie. De zonne-auto van Lightyear(Lightyear One) zet een grote volgende stap naar elektrisch rijden en daagt bestaande technologieën uit. RDW(Voertuigbewijs) levert een belangrijke bijdrage om autonoom rijden in de toekomst mogelijk te maken. Kanshebbers die de finale niet haalden, waren University Racing (Autonomous Racing Eindhoven), een volledig elektrische zelfrijdende racewagen gebouwd door studenten van de TU Eindhoven, enEconamiq (Econamiq), een innovatie in ontwikkeling waarbij energie uit restgassen van verbrandingsmotoren beter wordt benut.
Winnaars
Alle finalisten delen dezelfde ambities: bijdragen aan schonere, slimmere, veiligere en efficiëntere mobiliteit. Tot de eindstrijd doordringen is niet vanzelfsprekend, aan de inzendingen worden hoge eisen gesteld. Zij worden beoordeeld op hun innovatieve waarde, impact op mobiliteit, economisch rendement en toepasbaarheid. Een nominatie voor de Automotive Innovation Award is al een prestatie op zich.
De bekendmaking van de winnaars in de drie categorieën vindt plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst op maandag 11 februari 2019 in het Louwman Museum in Den Haag. Meer informatie over de negen finalisten en de Automotive Innovation Award is te vinden op de website www.automotiveinnovationaward.nl.
Automotive Innovation Award: toonaangevende innovaties
De Automotive Innovation Award is een initiatief van ANWB, RAI Vereniging, BOVAG, LeasePlan Nederland, AutomotiveNL en Roland Berger. De prestigieuze prijs is in het leven geroepen om een van de meest invloedrijke sectoren in Nederland bredere bekendheid te geven en innovatie te stimuleren. De Nederlandse automotive maak- en service-industrie biedt werkgelegenheid aan meer dan 120.000 mensen en vertegenwoordigt een totale omzet van 65 miljard euro per jaar.