Met een persoonlijke videoboodschap opende juryvoorzitter Jan Peter Balkenende voor de zomer de inschrijving. Hij daagde innovatieve partijen in de automotive sector uit om mee te doen. Tientallen bedrijven en organisaties hebben inmiddels gehoor gegeven aan deze oproep. Inschrijven kan nog tot 1 oktober 2018.

Opzet verkiezing
Nederlandse bedrijven, organisaties en kennisinstituten die werken aan ontwikkelingen die mobiliteit schoner, slimmer en efficiënter maken, kunnen hun innovatie inschrijven in één van de volgende categorieën: Services, Technology en Challenging Concepts. De eerste categorie is bedoeld voor innovatieve diensten gericht op (oplossingen voor) de consument en de tweede is voor technische productinnovaties. De laatste categorie is voor ideeën die nog in de ontwikkelfase zitten, een categorie die vooral interessant is voor start-ups, scholen en universiteiten. Inschrijven kan tot 1 oktober 2018 via www.automotiveinnovationaward.nl. Een onafhankelijke jury, onder leiding van Jan Peter Balkenende, beoordeelt de inzendingen op innovatiekracht, relevantie en toepasbaarheid. Uit de genomineerden worden negen finalisten gekozen. De ontknoping vindt plaats op 11 februari 2019 in het Louwman Museum in Den Haag.

De Automotive Innovation Award is een initiatief van ANWB, AutomotiveNL, BOVAG, LeasePlan, RAI Vereniging en Roland Berger.